АЛЕРГІЯ- це підвищена чутливість до певних речовин, яка виникає при повторному контакті з цією речовиною.
Одним з різновидів алергії є харчова алергія, яка може розвиватися у дітей в ранньому віці. Згідно даних американських колег ( ми, нажаль, не маємо достовірної статистики) харчова алергія виникає приблизно у 8% дітей ( віком до 3-х років). Дуже часто прояви харчової алергії з віком зникають.
Оскільки, на сьогоднішній день спостерігається стрімке зростання алергій, спрогнозувати при необтяженому сімейному алергологічному анамнезі відсутність ризику розвитку харчових алергій у дітей неможливо! Тобто ризики є завжди і слід бути обережним і спостережливим під час вигодовування дітей!
Найнебезпечнішим проявом харчової алергії є Анафілаксія.
Харчова алергія- це реакція негайного типу, яка проявляється відразу або протягом 30-60 хв після вживання певних продуктів.
Перелік симптомів харчової алергії, коли необхідно негайно викликати швидку допомогу:
- млявість дитини
- блювота
- пронос
- неспокій дитини
- набряк на обличчі
- важке дихання
- висипання
- дистанційні свистячі хрипи
-втрата свідомості.
Часто харчова алергія у дітей перебігає у легких та середньої важкості формах. Найчастішими симптомами даного виду алергії є:
- висипання на шкірі різного характеру ( сухі плями, почервоніння, наявність уртикарних висипань)
- свербіж шкіри
- набряк шкіри обличчя, кистей, стоп
- свербіж в ротовій порожнині
- розлади ШКТ (нудота, проноси, вздуття, блювота, болі в животі)
- кашель
- задишка
- дистанційні свистячі хрипи
- рідкі виділення з носу
Найчастіше причиною харчової алергії у дітей є:
- білки коровячого молока- ці алергени найчастіше є причиною важкої харчової алергії у дітей до року. Це є великою проблемою для дітей, які знаходяться на штучному вигодовуванні. Дуже важливо вчасно розпізнати дану алергію і підібрати правильне харчування. Дуже часто алергія на білки коровячого молока з віком проходить;
- куряче яйце- алергія найчастіше розвивається на різні молекули білка, але, зрідка, і жовток теж може викликати алергію. Для діагностики важливо проводити молекулярне обстеження, оскільки, якщо алергія на термолабільні молекули- в термічно обробленому вигляді вживати яйце можна, а якщо алергія на термостабільні молекули- яйце заборонено вживати в будь-якому вигляді;
- соя- може викликати важкі алергічні реакції. Зміна звичайної суміші на суміш на основі сої при атопічному дерматиті може призводити до погіршення стану дитини;
- арахіс на сьогоднішній день входить до багатьох продуктів, може викликати важкі алергічні реакції;
- горіхи;
- білки злакових- в першу чергу- пшениця, жито, овес;
- риба- білки риби викликають важкі алергічні реакції. Вони є термостабільними, переходячи в пар, вони стають інгаляційними алергенами і можуть викликати анафілаксію, навіть, при вдиханні. З віком переважно ця алергія не проходить. Білки різних видів риби дуже подібні, тому часто зустрічаєтьлся перехресна реакція;
- морепродукти- креветки, мідії, устриці.
Якщо в дитини спостерігаються будь-які прояви харчової алергії слід обовязково проконсультуватися з лікарем алергологом. Продукт, який викликає алергію обов'язково повинен бути виключений з раціону харчування. Купуючи продукти, потрібно уважно читати склад, оскільки деякі продукти можуть містити сліди алергенів, вони можуть спричинити важкі алергічні реакції. Лікар алерголог навчить батьків, як потрібно діяти при проявах алергії, коли викликати швидку, які преперати слід вводити негайно ще до приїзду лікаря.
Часто харчова алергія з віком може проходити, але вона може бути початком Атопічного маршу, коли з віком зявляються нові прояви алергії у вигляді Алергічного риніту, Бронхіальної астми, Полінозу і т.д.
Згідно останніх досліджень, вчені, для профілактики розвитку харчової алергії, рекомендують раннє введення харчових продуктів. На сьогоднішній день немає доказів, що обмеження вживання годуючою мамою певних продуктів знизить розвиток харчової алергії у дитини. Певні продукти потрібно виключати лише тоді, якщо вони вже викликають алергію.